W 100. rocznicę od mszy po iluminacje

Obchody 100. urodzin rozpoczną się 2 marca od mszy w intencji Kazimierza Górskiego w Katedrze Polowej Wojska Polskiego. A zakończą – iluminacjami upamiętniającymi Trenera Tysiąclecia wyświetlonymi na elewacjach Stadionu Narodowego oraz Pałacu Prezydenckiego.

Katedra Polowa Wojska Polskiego. Fot. wikipedia/autor Cezary Piwowarski – praca własna, CC

Mszę w katedrze przy ulicy Długiej 13/15 w Warszawie, która rozpocznie się o godzinie 7.30, już po raz 15. organizuje przyjaciel pana Kazimierza, z którym w ostatnich latach życia szkoleniowca przemierzyli Polskę kilka razy – Józef Baryła. Tradycyjnie nabożeństwo odprawi ksiądz Adam Zelga, który po raz pierwszy wygłaszał kazanie na tę okoliczność w roku 2007.

Pielęgnowanie pamięci o wspólnych przeżyciach

– Ówczesny proboszcz Katedry Polowej Wojska Polskiego, ksiądz Robert Mokrzycki, który wcześniej był kapelanem świętego Jana Pawła II podchodził do mszy za pana Kazimierza w sposób szczególny, i rozumiał, że w ten sposób celebruje je ksiądz Zelga – wspomina Baryła. – Zawsze to ja umawiam rocznicowe nabożeństwo. I dzwonię do Darka Górskiego, żeby poinformował innych, o której się odbędzie. Zawsze pomaga mi mój syn, Krzysztof, który jeździł ze mną i panem Kazimierzem po kraju. Dla nas obu ta msza to kontynuacja znajomości z legendarnym szkoleniowcem. I pielęgnowanie pamięci o tym, co wspólnie przeżyliśmy, przede wszystkim na promocjach biografii trenera Górskiego „Piłka jest okrągła”. Nie mogę się tylko przyzwyczaić, że w katedrze znów niezajęte pozostanie miejsce, na którym siadał Paweł Zarzeczny, który zrzekł się honorarium za tę książkę… Bo Paweł też miał swoje miejsce w gronie najbliższych Pana Trenera, i było to miejsce szczególne.

Organizacja mszy obejmuje także aspekt finansowy, związany również z dorocznym porządkowaniem grobu Trenera Tysiąclecia, ale o tych sprawach Józef Baryła, a zatem człowiek, który nie zawahał się napisać do papieża Jana Pawła II, gdy pan Kazimierz mocno podupadł na zdrowiu – o modlitwę w intencji poprawy jego stanu – w ogóle nie chce rozmawiać; choć dokładnie wie, ile kosztował pogrzeb trenera Górskiego, którego organizacją także się zajmował.

Na Stadionie im. Górskiego i na pałacu honorowego patrona

Po mszy w Katedrze Polowej Wojska Polskiego planowana jest wizyta na Cmentarzu Powązkowskim i złożenie wiązanki na grobie państwa Górskich. Na godzinę 11. zaplanowano emisję banknotu pamiątkowego z wizerunkiem Trenera Wszech Czasów, zaś na 12.30 – otwarcie wystawy “Łączy nas Kazimierz Górski” w stołecznym Muzeum Sportu i Turystyki.  Natomiast po zapadnięciu zmroku iluminacje upamiętniające trenera Górskiego zostaną wyświetlone na elewacjach Stadionu Narodowego, który nosi imię – po specjalnej uchwale Sejmu – Trenera Tysiąclecia. Najlepszego selekcjonera reprezentacji Polski w historii w identyczny sposób uhonoruje także Prezydent RP – Andrzej Duda objął patronat honorowy nad uroczystą Galą uświetniającą 100-lecie urodzin pana Kazimierza – na swym pałacu.

Warto wybrać się zatem wieczorem zarówno w okolice Pałacu Prezydenckiego jak i Stadionu Narodowego. Widok będzie bowiem niepowtarzalny.