Szkoła Trenerów PZPN im. K. Górskiego

Ważna  w kontekście obchodów 100. rocznicy urodzin najlepszego polskiego szkoleniowca w historii informacja dotarła dziś z siedziby naszej futbolowej federacji. W komunikacie opublikowanym na portalu „Łączy nas piłka” czytamy: „Zarząd Polskiego Związku Piłki Nożnej zdecydował dziś nadać Szkole Trenerów PZPN imię Kazimierza Górskiego.

– Chcemy w ten sposób upamiętnić „Trenera Tysiąclecia”. 2 marca będziemy obchodzili setną rocznicą Jego urodzin. Mamy również kilka innych pomysłów, zgodnych z duchem i charakterem Pana Kazimierza, którymi będziemy chcieli uczcić pamięć najwybitniejszego polskiego trenera w historii – powiedział Zbigniew Boniek, PZPN.

Obecny prezes PZPN Zbigniew Boniek także debiutował w kadrze Kazimierza Górskiego. W 1976 roku. fot. Dariusz Gorski/FOTONOVA

Fundacja Kazimierza Górskiego z satysfakcją przyjęła informację o nadaniu imienia Trenera Wszech Czasów szkole kształcącej – miejmy nadzieję – godnych następców selekcjonera, który reprezentację Polski doprowadził do złotego i srebrnego medalu igrzysk olimpijskich oraz trzeciego miejsca w mundialu. A także wypromował trzech królów strzelców wspomnianych turniejów.

To kolejne wydarzenie upamiętniające tę najwybitniejszą w historii naszej piłki postać. Warto przypomnieć, że od grudnia 2020 roku na linii Rzeszów – Szczecin PKP Intercity uruchomiło pociąg TLK Górski. 26 lutego do obiegu wejdzie znaczek pocztowy z wizerunkiem słynnego szkoleniowca. W dniu 100. urodzin Pana Kazimierza ukaże się banknot kolekcjonerski 0 Euro z Jego podobizną. A to wcale nie koniec! O kolejnych przejawach obchodów i upamiętniania osoby trenera Górskiego będziemy informować na bieżąco.

Zdjęcie wyróżniające: twitterowy profil PZPN.pl