W PKOl., pod patronatem Prezydenta RP!

Fundacja Kazimierza Górskiego musiała dostosować się do warunków, które w ostatnich miesiącach dyktuje życie. Dlatego Galę z okazji 100-lecia urodzin naszego Patrona – niezmiennie planowaną na 28. lutego – przenieśliśmy ze Stadionu Narodowego (z przyczyn oczywistych), do Centrum Olimpijskiego będącego siedzibą Polskiego Komitetu Olimpijskiego, który tym samym dołączył do grona najważniejszych partnerów obchodów.

Stadion Narodowy im. Kazimierza Górskiego z przyczyn oczywistych nie będzie mógł być areną uroczystej Gali na 100-lecie urodzin Trenera Wszech Czasów…

W tym miejscu przypominamy, że główny punkt obchodów jubileuszu zostanie przygotowany oraz zrealizowany w kooperacji z TVP. Obecnie trwają już prace połączonych sił redakcji sportowej, kulturalnej oraz programowej nad scenariuszem imprezy. Wiadomo także, że impreza upamiętniająca Pana Kazimierza zostanie na antenach publicznego nadawcy pokazana w odcinkach. O dokładnym terminie transmisji – poinformujemy oczywiście w stosownym czasie.

Pragniemy odnotować, że Prezydent RP, Pan Andrzej Duda, pozytywnie odniósł się do uroczystych obchodów 100-lecia urodzin Polskiego Trenera Wszech Czasów. I zapowiedział Patronat Honorowy nad tym wydarzeniem. Formalne ogłoszenie podjętej już decyzji nastąpi na przełomie listopada i grudnia.

Równoległe finalizujemy rozmowy – na temat patronatu medialnego – z Polskim Radiem, którego kierownictwo zadeklarowało już daleko idącą współpracę przy promocji obchodów 100-lecia Pana Kazimierza. Głównym patronem w sektorze internetowym będzie natomiast Onet; rozmowy z szefostwem czołowego polskiego portalu przebiegły bardzo dynamicznie i w bardzo rzeczowej, przyjaznej naszemu Patronowi i jego dokonaniom atmosferze.

Mimo trudności na rynku sponsoringu sportowego w ostatnich tygodniach, zaawansowane rozmowy prowadzimy również z potencjalnymi partnerami biznesowymi obchodów. Z Mennicą Polską i Pocztą Polską wymieniliśmy już listy intencyjne, z Polską Grupą Energetyczną jesteśmy po uzgodnieniu najważniejszych kwestii, i oczekujemy także na wiążącą odpowiedź Totalizatora Sportowego.

Dla fanów Pana Kazimierza i Orłów Górskiego szykujemy również – cyklicznie od 2 marca 2021, czyli dnia urodzin Selekcjonera – we współpracy m.in. ze stołecznym Muzeum Sportu i Turystyki  specjalną niespodziankę. Szczegóły zdradzimy niebawem.

Janusz Jesionek,

prezes Fundacji Kazimierza Górskiego