O płockiej odsłonie obchodów 100-lecia

Kazimierz Górski jest honorowym obywatelem Płocka, a także patronem stadionu tamtejszej Wisły. Zatem logiczne, że w historycznej stolicy Mazowsza także powinny odbyć się obchody z okazji 100-lecia urodzin patrona naszej Fundacji. I odbędą się! Plany są takie, aby jubileusz był celebrowany w hali, na otwartym boisku, a także w Muzeum Mazowieckim. I nie ma wątpliwości, że zostaną zrealizowane, gdyż płocczanie podchodzą do wspólnej organizacji imprez rocznicowych z dużą powagą.

Od lewej: Andrzej Brusikiewicz, Michał Listkiewicz, prezydent Andrzej Nowakowski i prezes Janusz Jesionek.

Przygotowania do obchodów 100-lecia urodzin Trenera Wszech  Czasów nabierają tempa. Delegacja Fundacji Kazimierza Górskiego, w której skład weszli prezes Janusz Jesionek oraz dwóch wiceprezesów – Andrzej Brusikiewicz i Michał Listkiewicz – odbyła robocze spotkania w Płocku. Konstruktywne i owocne, ponieważ zarówno prezydent miasta Andrzej Nowakowski, jak i prezes klubu Tomasz Marzec, są otwarci na kooperację przy organizacji obchodów. A nawet bardzo przychylnie nastawieni do wspólnych działań.

Nakreślone zostały wstępne plany, które obejmują zorganizowanie turnieju halowego podczas ferii zimowych, wystawy fotograficznej poświęconej życiu i sukcesom trenera Górskiego w Muzeum Mazowieckim, a także rozegranie meczu charytatywnego połączonego z festynem, który byłby głównym punktem obchodów rocznicy urodzin poza Warszawą.

To prezydent Nowakowski okazał się pomysłodawcą przeprowadzenia halowej imprezy dla juniorów w drugiej połowie stycznia 2021 roku, w której mają wystąpić – oprócz płockiej młodzieży – także reprezentacje szkół imienia Kazimierza Górskiego. A uświetnić swoją obecnością – Orły Górskiego. Prezes Marzec z góry zadeklarował natomiast użyczenie klubowych obiektów – łącznie z przebudowywanym stadionem – i niezbędną pomoc we wszelkich inicjatywach, które będą służyły upamiętnieniu Trenera Wszech Czasów.

O konkretnych terminach płockiej odsłony obchodów 100-lecia urodzin Kazimierza Górskiego, będziemy oczywiście informować na bieżąco.