Podziękowania dla partnerów Fundacji

Jak powszechnie wiadomo, w dniu 2.03.1921 r. urodził się we Lwowie Kazimierz Górski, trener 100-lecia wybrany przez środowisko piłkarskie oraz trener 100-lecia wybrany w Plebiscycie “Przeglądu Sportowego”. Te ogromne sukcesy, które osiągnął zostały w pełni docenione zarówno przez ludzi sportu, jak również przez nasze społeczeństwo. Charakterystycznym jest, że  przyznano je  pośmiertnie Panu Kazimierzowi. A tych sukcesów piłkarstwa polskiego za kadencji selekcjonera było wiele. Jako jedyny dotychczas polski szkoleniowiec, pracując z reprezentacją narodową, w ciągu sześciu lat zdobył złoty medal olimpijski w 1972 r. na igrzyskach olimpijskich w Monachium, trzecie miejsce na mistrzostwach świata w  1974 r. w Niemczech oraz srebrny medal na igrzyskach w Montrealu. Są to wyniki, jak się okazuje, dotychczas niestety nieosiągalne dla naszych drużyn.

Właśnie z tego powodu Fundacja Kazimierza Górskiego podjęła decyzję o uczczeniu 100. rocznicy urodzin Trenera Tysiąclecia w sposób godny, odpowiednio do Jego sukcesów.  Zwróciliśmy się do p. Andrzeja Dudy,  prezydenta RP, który przyjął patronat nad obchodami. O partnerską współpracę w przygotowaniach do uczczenia jubileuszu zwróciliśmy się także do Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Polskiego Komitetu Olimpijskiego, Mennicy Polskiej, Poczty Polskiej, Grupy Lotos, Ekstraklasy S.A., Polskiego Radia, spółki Banknoty Pamiątkowe, Muzeum Sportu i Turystyki oraz Telewizji Polskiej S.A. Wszyscy, wyżej wymienieni partnerzy, wnieśli istotny wkład w organizację obchodów za co Zarząd Fundacji serdecznie dziękuje. Dużą pomocą w realizacji programu  służyła rodzina Górskich, syn Dariusz, córka Urszula i wnuczka Berenika.

Z tej właśnie okazji Poczta Polska wyemitowała znaczek z wizerunkiem Kazimierza Górskiego w nakładzie miliona egzemplarzy, Polskie Radio przygotowało cykl audycji, Mennica Polska ufundowała 100 okolicznościowych medali,
Muzeum Sportu i Turystyki przygotowało specjalną wystawę o Panu Trenerze. Na inaugurację rozgrywek rundy wiosennej, Ekstraklasa S.A. przygotowała specjalnie z tej okazji koszulki z logo Ekstraklasy i Fundacji  w których wystąpili  piłkarze wszystkich klubów. Legia Warszawa, w której Kazimierz Górski występował jako zawodnik a następnie trener pierwszej drużyny przygotował wystawę z wieloma bardzo ciekawymi, autentycznymi  pamiątkami. W obchody włączyła się także firma Banknoty Pamiątkowe przygotowując ciekawy zestaw numizmatów z wizerunkami trenerów i piłkarzy.

Aktywnie wspierała nas  Grupa LOTOS, za co dziękujemy jej Zarządowi. Szczególne podziękowania kierujemy do Zarządu Telewizji Polskiej S.A., z którym współpracowaliśmy przy przygotowaniu uroczystej Gali. Dzięki  materiałom archiwalnym, którymi TVP dysponuje jako jedyna w Polsce, realizacja Gali z udziałem byłych zawodników  drużyny Orłów Górskiego stała na bardzo wysokim poziomie. Nawet mimo trudności wynikających z pandemicznych ograniczeń.

Za okazaną pomoc chcę bardzo serdecznie, w imieniu władz Fundacji,  podziękować partnerom obchodów. Bez nich byłoby bardzo trudno zrealizować nasze ambitne zamiary w sytuacji, gdy jesteśmy stowarzyszeniem non-profit korzystającym ze wsparcia wypróbowanych partnerów.

W imieniu Zarządu Fundacji Kazimierza Górskiego
Janusz Jesionek, prezes