“Funio” Bulzacki także ma już banknot!

Jest i trzecia – w trakcie trwającej majówki – dobra wiadomość dla fanów zespołu reprezentacji Polski z lat 70-tych poprzedniego stulecia, która sięgnęła po złoty oraz srebrny medal igrzysk olimpijskich, a przede wszystkim wywalczyła 3. miejsce na mundialu w Niemczech w 1974 roku. Fundacja Kazimierza Górskiego, wraz z partnerami, którymi są Muzeum Sportu i Turystyki oraz Banknoty Pamiątkowe spółka z o.o. kontynuuje emisję kolekcji Orły Górskiego. Właśnie ukazał się numizmat z podobizną Mirosława Bulzackiego.

W sprzedaży dostępny jest już pamiątkowy banknot o (nominalne  0 euro) z wizerunkiem „Funia”. Podstawowa wersja numizmatu kosztuje 20 złotych. Blister z banknotem w wersji standardowej można nabyć za 100 złotych, natomiast w Gold Edition (podwójne etui) – za 200 złotych. Wydawcy przygotowali także unikatowy album wraz z opisem historii Orłów Górskiego oraz sylwetkami każdego z bohaterów.

Banknoty pamiątkowe dostępne są na platformie sprzedażowej:

Serię zapoczątkował banknot z podobizną selekcjonera Kazimierza Górskiego, który został wyemitowany 2 marca, w dniu 100. urodzin Trenera Wszechczasów. 30 kwietnia, czyli równolegle do emisji eurosouveniru z podobizną „Funia”. ukazały się numizmaty z wizerunkiem Zygmunta Anczoka oraz Jana Benigiera. Kolejność alfabetyczna – nieprzypadkowa.

A kolejna sposobność do uzupełniania tej niecodziennej kolekcji – już w trakcie czerwcowych finałów mistrzostw Europy! Nie przegapcie!