Jak Rzeszów upamiętnia Pana Trenera

Rzeszów jest miastem partnerskim Lwowa, w którym urodził się Kazimierz Górski. Pewnie również z tego powodu pamięć o jednym z najsłynniejszych lwowiaków jest w stolicy Podkarpacia żywa. 13. grudnia 2020 ruszył pociąg TLK Górski relacji Rzeszów – Szczecin, ale Trenera Wszech Czasów w mieście nad Wisłokiem upamiętniono już wcześniej.

W centrum Rzeszowa, stoi – odsłonięty w 2008 roku – pomnik upamiętniający najbardziej znanego polskiego trenera piłkarskiego, Kazimierza Górskiego. Wykonany jest z piaskowca i przedstawia dwie ręce trzymające piłkę nożną – jak można przeczytać w przewodnikach.

Na monumencie, zaprojektowanym przez studentów Rzeszowskiej Szkoły Artystycznej, a wykonanej przez rzeźbiarza Stanisława Jaworka umieszczono cytaty trenera: “Piłka jest okrągła, a bramki są dwie. Albo my wygramy, albo oni”.

Bryły oryginalnego pomnika należy szukać na skwerze, a jakże by inaczej, imienia Kazimierza Górskiego, który został zaprojektowany jako… plener dla młodych par.

Warto w tym miejscu przypomnieć o tradycjach piłkarskich Rzeszowa. Miejscowa Stal przez 11 sezonów występowała w najwyższej lidze w Polsce (1962-1972  i 1975-76), w 1975 roku sięgnęła po Puchar Polski.

Natomiast Resovia – dziś występuje w 1. lidze, po zwycięskim derbowym barażu ze Stalą, która pozostała w 2. lidze – była mistrzem Okręgu Lwowskiego w 1937 roku, ale nie wykorzystała szansy na awans do najwyższej ligi centralnej. W sezonie 1980-81 – dotarła do półfinału Pucharu Polski.