Urodzinowa Gala – 28.02 na Narodowym

Przygotowania do uroczystych obchodów 100. rocznicy urodzin Kazimierza Górskiego idą pełną parą. Znane są data i miejsce Gali. Podczas lipcowych obrad zarządu Fundacji szczegółowo omówiony został zakres rozmów z potencjalnymi sponsorami.

Stadion Narodowy im. Kazimierza Górskiego będzie areną uroczystej Gali na 100-lecie urodzin Trenera Wszech Czasów

Impreza rocznicowa odbędzie się 28.02.2021 roku na Stadionie Narodowym. W tej sprawie zostało zawarte porozumienie z kierownictwem Spółki PL 2012+, od teraz już nominalnie współorganizatorem Gali. W związku z tym wysłane zostały zaproszenie do wszystkich szkół imienia Kazimierza Górskiego, które potwierdziły udział 5-osobowych delegacji wraz z pocztami sztandarowymi. Relacja z wydarzenia zostanie zaprezentowana na antenach Telewizji Polskiej.

Omówione zostało także pismo od Zbigniewa Bońka, prezesa Polskiego Związku Piłki Nożnej, odnoszące się do – złożonej – propozycji wspólnego przeprowadzenia obchodów rocznicowych. Ideą uczczenia jubileuszu urodzin Trenera Wszech Czasów – i rozpropagowania jej wśród innych aktualnych reprezentantów – został zainteresowany przez Fundację również kapitan drużyny narodowej, Robert Lewandowski.

2.03.2021, a zatem w dniu 100. urodzin Kazimierza Górskiego zostanie zainaugurowana wystawa o życiu i sportowej działalności Kazimierza Górskiego, którą Fundacja przygotowuje z dyrekcją Muzeum Sportu i Turystyki. Ekspozycję będzie można zobaczyć w Warszawie, przy ulicy Wybrzeże Gdyńskie 4, gdzie mieści się siedziba muzeum.

Ponadto podjęta została decyzja o  przeprowadzeniu zbiórki publicznej na produkcję filmu dokumentalnego o Kazimierzu Górskim. Ten projekt jest skrupulatnie przygotowywany, podjęte zostały robocze rozmowy z operatorami platform, które specjalizują się w zbieraniu środków celowych na konkretne projekty. Ideą nakręcenia filmu zainteresowane zostało Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Jako najbardziej właściwe, zważywszy na osiągnięcia sportowe na arenie międzynarodowej drużyny prowadzonej przez Kazimierza Górskiego i Jego wkład w rozwój całego polskiego sportu. Patronatem honorowym obchody 100. rocznicy urodzin naszego najlepszego selekcjonera w historii – co z przyjemnością przypominam – objęło Ministerstwo Sportu.

Janusz Jesionek,

prezes Fundacji Kazimierza Górskiego