Górski na trasie Przemyśl – Świnoujście?

Czerwcowe posiedzenie zarządu Fundacji im. Kazimierza Górskiego w całości poświęciliśmy obchodom 100. rocznicy urodzin naszego Patrona. W pierwszym punkcie zarząd ocenił nową stronę internetową Fundacji, która wystartowała w maju. Opinie ekspertów są bardzo pozytywne, zatem kolejnym punktem rozwoju naszego portalu będzie propagowanie publikowanych na nim treści w innych mediach. Tym bardziej, że są nie tylko bardzo ciekawe, ale mają także walor sentymentalny oraz edukacyjny. Sentymentalny dla starszego pokolenia w tym sensie, że przypominają tej generacji własną młodość. I piękne, przeżyte w pierwszej połowie lat 70-tych poprzedniego stulecia emocje sportowe. Edukacyjny – ponieważ młodym ludziom pozwolą zapoznać się z historią. Związaną z reprezentacji Polski, przebogatą w sukcesy w tamtym okresie, ale także z historią kraju, ponieważ wszystkie wspomnienia malujemy na tle ówczesnych polskich – i światowych – realiów.

Bardzo ważną informacją w kontekście obchodów 100-lecia rocznicy urodzin Kazimierza Górskiego, która przypada w przyszłym roku, było objęcie honorowego patronatu przez Ministra Sportu, Panią Danutę Dmowską-Andrzejuk, co z pewnością doda wszystkim jubileuszowym wydarzeniom prestiżu. A także – jak zakładamy – pomoże w pozyskiwaniu sponsorów. A właśnie nad tym zagadnieniem pochyliliśmy się w kolejnym punkcie obrad. Na potencjalnych partnerów zostali wytypowani poważni gracze, liczący się w swych branżach nie tylko na krajowych rynkach: Polska Grupa Energetyczna, Telewizja Polska SA., Mennica Polska, Poczta Polska, Narodowy Bank Polski, Polski Komitet Olimpijski. Rozmowy zostały rozpoczęte, i już w tym momencie są na tyle obiecujące, że zarząd Fundacji z optymizmem spogląda na główny projekt, który ma uświetnić rocznicę urodzin piłkarskiego trenera wszech czasów w Polsce; mianowicie – nakręcenie filmu dokumentalnego o Kazimierzu Górskim. Obraz ma powstać w koprodukcji Fundacji z redakcją TVPSport, z uwagi na fakt, że ta jako jedyna spośród stacji telewizyjnych posiada materiały z meczów i zgrupowań z czasów, w których Pan Kazimierz prowadził reprezentację Polski. Niezwykle cenimy sobie tę współpracę i mamy nadzieję, że TVP będzie naszym głównym partnerem także przy organizacji wielkiej gali rocznicowej na Stadionie Narodowym, zaplanowanej na luty przyszłego roku.

Fundacja nieustannie czyni starania w celu uznania przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej 2021 Rokiem Kazimierza Górskiego. Odbyły się już robocze spotkania z kierownictwem parlamentarnej Komisji Sportu i Turystyki, która w 2012 roku bardzo sprawnie przeprowadziła uchwałę nadania imienia Kazimierza Górskiego Stadionowi Narodowemu w Warszawie. Wówczas nawiązaliśmy owocną współpracę również z Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie, które włączy się także w obchody 100-lecia urodzin naszego szkoleniowca wszech czasów. Dyrekcja tej placówki zaproponowała bardzo ciekawą formułę wystawy poświęconej życiu i karierze Kazimierza Górskiego, i uzyskała aprobatę zarządu. Natomiast Dariusz Górski, syn najbardziej utytułowanego selekcjonera reprezentacji Polski w dziejach – i zarazem dyrektor Fundacji – podzielił się ideą, która narodziła się podczas jego rozmów z kierownictwem PKP; aby imię Kazimierza Górskiego nosił pociąg relacji Przemyśl – Świnoujście. Pomysł został wstępnie zaakceptowany zarówno przez dyrekcję Kolei Państwowych jak i zarząd Fundacji. Rozmowy trwają, o ich finalizacji poinformujemy w stosownym momencie. Podobnie jak i o dacie publikacji zupełnie nowej książki o Panu Kazimierzu, której autor kończy właśnie przygotowywanie materiałów przed oddaniem do wydawnictwa.

Janusz Jesionek,
prezes Fundacji Kazimierza Górskiego